Friday, 8 May 2015

KUIH TIRAM TIARA DAN TIRAM ROSE RUPAWAN.

resepi tiram rose rupawan

mudah jew..buat nya pun cuma nak buat selalu baru nampk
Satu yg mmbuatkn ummi sungguh ttrharu pabila editor Aroma
cik Siti Dimiati..sudi memaparkn menu ummi...dan cover tuk bulan mei 2015



Antara kuih tiram tiara dan tiram rose rupawan yang selalu mewarnai blog dan group2 masakan
alam maya..ramai yang telah meblogkan trademark ummi ini dengan cara yg kurang smpurna.apa2 pun terima kasih pada yg sudi memetik menu tiara ini..yng setulusnya mmng ummi nak shrekan pada
semua peminat2 kuih.ini..apa yng ada ini bukan milik ummi ia hnya pinjaman ..sekiranya ia jadi sesuatu
bawa menafaat dan kebaikkan mudah2an ade sedikit pahala ummi sedekahkkan buat kedua orng tua ummi..disana .Aminnn...emosi sikit tetiba bila sebut bab2 orng tua ni..ok lah ummi ceritakan sedikit teknik..foto2 semua yang lama..bnyak foto2 ummi dah hilng sebab tedelete..bahan2 tiara dan rose rupawan sama saje.
cuma tekniknya perlu kemahiran sedikit.paling penting api kena perlahan..sebelum mmbntuk
ummi guna sebatng lidi dan senduk goreng..saje..bentukkn ikut yg d ingini .rose atau tiara.untuk rose
sedikit perlukan dibuka setiap kelopak dan d tekan perlahan dgn belakang senduk goreng tu.buka kelopak selebarnya mebntuk bulat.untuk tiram tiara pula x perlu masukkn dlm minyak akan terbuka sendiri.cuma perlu sedikit tekan dgn blkng senduk saje.
TEKNIK MASA MENCANAI.
Canai nipis dan panjang hingga 40cm..jika nak gabung warna ;doh yg telah d canai tu d kerat dan cantumkn..canai pula lagi supaya sekata.griss rata gulung kemas;;kerat kerat setiap keratan d hujung gulungan lekat degn air.x le trbuka bila d goreng..lepas tu leperkan jew guna jari... baru d goreang..
step ni foto lama ni yg dpt save..kelihatan minyak sangat sedikit ini gorengan terakhir  ketika foto d snap stelah kuih d bntukkn biarkn hingga garing .bolih masukkan kuih seterusnya mula mmbntuk
semula seperti step mula tadi.untuk bahan2 kuih ini layari saje blogger tiram tiara..Atau lihat page awal d atas resepi dlm foto d petik dari majallah Aroma..

1 comment:

  1. terima kasih kongsi resepi. sedap dan gebu, cuma tak jadi bunga. halalkan ilmu ini ya kak.

    ReplyDelete