Choto satu menu yg mmng sedap brasal dari tanah seberng
..walaupun begitu.pada sebilngn pribumi sabah makanan salah satu dari menu yg ramai mendpt tempt selera orng2 temptn
kuahnya pelbagai haroma wangian kacang..dan keruh..tu yg mm
buatnya tambah sedap
ummi kongsiksn d sini ..bagaimana cara peyediaannya
ikut menu asal choto berasaskan organ2 dlaman lembu.hati,paru..tuala jantung dan daging yg direbus..
rempah ratus.buah pala..untuk mwmekatkn kuah..
kacang tanah d goreng hingga betul2 ranggup..dan d kisar dgn air..baru nmpk keruh..jgn kisar kering..tak mnjadi keruh
dan letak lah serbuk perasa..
bahan lain nasi empit.,
tabur bawang goreng dan daun sop daun bawanhbawang
choto ni tak lengkap..jika tak d sertakan dgn sambal tauco
ok ummi shre
udang kering redam blend
bawang merah kecil nak bnyak tuk memekatkn..tauco secukupnya...lada padi..blend
tumis kesemua hingga pekat dan bawang naik aroma..sedikit air
asam jawa..sambal ni jika betul masak nya tahan seminggu..
ok pnjng lebar celoteh ummi sorry jgn jemu yea...
No comments:
Post a Comment