dan nak shre sedikit teknik cara pembuatan nya..yang sebelum ni ummi share dlm fb saja..wlaupun foto ni dah tersiar dlm himpunan blog kek kuali tapi mungkin kurang sempurna..
KEK KUALI yang amat menarik ini bnyak pengemarnya..terlalu eklusif ummi reka dengan padanan warna2 .dan teknik melipat yg teramat telilti..sehingga lah trbentuk bagai titisan air mata...
warna2 pelangi yg indah agak2 nya itulah titisan air mata puteri pelangi dekat tapi jauh...heee.
haraf2 selepas ni ramai yg tertarik untuk mencubanya...bagi ummi kek ini..kerap dpt tempahan untuk hantaran..bukan saja cantik malah kelazatn trserlah sape2 saja yg pernah merasainya..tak hairan
lah kek punya harga sendiri yg gah...wahhhh...;apa yg penting dlm pembuatan kek ini ialah kuali
sesuai yg hitam dan lengkung..opah kita mesti tau kuali lah yg sukar didapummiati sekrang..kelengkungan
kuali ini buat kek mmbulat..api hendaklah minima supaya x kelihatan sedikit pun hitam hangus..
tapi jgn risau bolih juga guna kuali ape saje yg kalis minyak x lekat..pabila leper kek kelihatan bujur
panjang.cuma kurang menarik saja..tapi tetap jadi..untuk gabungan warna pula trpulang warna yg kita suka...setiap bancuhan yy telah kita letak warna..kita titsan pula perasa..ummi guna selain emelco..pewarna biasa jew..contohnya warna merah ummi titiskan rasa rose..oren titiskn perasa oren hijau perasa pandan..begitu yg lain jika suka letak vanilla je.
teknik melapis bermula dari bancuhan sikit..keperingkat2 seterus d tambahkn kuantiti ini
membolihkn setiap lapis menutupi lapisan yg SIAP DIMASAK,..lapiasn kita bolih buat hingga 7 ke 9
lapis..setiap lapis hnya perlu setengah masak saja..lipat biar melekat..tekan perlahan2..agar melekat kemas..angkat ketepikan..mulakan pula step ke2 bncuhan d tambhkn...dadarkan senipis sedarhana
dah setengah masak ambilyang step pertama tadi..tindihkn atas tengah dadar dan lipt//kelihatan step1 tadi berbungkus,,ok ummi guna tisu tuk tekan2 kek tu disamping mengemaskn malah meresepkn
minyak yg brlebihan..buatlah sehingga habis..selangseli warna..
ini lah kek yg telah siap perhatikkn bntuk meyerupai air mata.huuu.huuuu
ini antara nya ni perasa oren
lihat stepnya ye.foto yg pertama step lipat
yang ke2 mula melapis letak tengah dadar dan lipat 2.
RESEPI KEK KUALI AIR MATA PUTERI PELANGI
BAHAN2NYA
5 biji telur
1 cawan minyak sapi
1 cawan tepung
1/2 cawan gula halus
6 sudu susu pekat
1 sudu teh baking powder
beberapa jenis pewarna kuih
bebrapa jenis perasa pilihan
caranya;
1,pukul gula minyak sapi hingga larut.masukkn
telur sebiji sebiji..pukul lagi hingga sebat2.masukkn tpung dan baking susu pekat
sebatikkn. 3, agihkan bancuhan ikut warna.dan perasa.oles sedikit minyak sapi d kuali
panaskn kuali dgn api prlahan..mulalah mendadar ye seperti yg ummi terangkn kat
atas..
Ada rakan2 sering brtanya yg tak mengemari minyak sapi..bolih gantikkan dgn
mentega tapi kurang keaslian kek pelangi ni.kek ni bolih bertahan seminggu
jika sempurna masaknya..dan bolih d post x jadi masaalah.ok lah ye jika ape2 yg perlu
pencerahan lagi sila whatsaap ummi 0195579926...selmt menikmati dan menry terima
kasih yg sudi melawati blogger ummi gs.
No comments:
Post a Comment